Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
NEMO® excentrische wormpompen verwerken insecten met schurende chitineschelpen

NEMO® excentrische wormpompen verwerken insecten met schurende chitineschelpen


Warning: Undefined array key "className" in /var/www/vhosts/food-tec.nl/bedrijvenindex.food-tec.nl/wp-content/themes/louwersmedia/functions.php on line 1229

Warning: Undefined array key "className" in /var/www/vhosts/food-tec.nl/bedrijvenindex.food-tec.nl/wp-content/themes/louwersmedia/functions.php on line 1229

Efficiënte pompen voor insectenverwerking in de diervoeder- en voedselproductie.

Bij het verwerken van insecten voor voer- of voedingsdoeleinden moeten de pompen zowel het verpompen alsook het malen van het medium verzorgen. Met name de schurende chitineschelpen van de insecten kunnen aanzienlijke uitdagingen voor pompen opleveren.

Een internationale systeembouwer vroeg NETZSCH Pumps & Systems, als wereldwijde pompspecialist, om voor een dergelijke applicatie in de voedingsmiddelenindustrie een efficiënte oplossing te bieden die inmiddels met succes is geïmplementeerd. Wij laten u zien hoe u kunt profiteren van het gebruik van een krachtige NEMO® excentrische wormpomp van NETZSCH.

Pompen voor procesoptimalisatie in de insectenverwerking.

Het is een feit dat wereldwijd de vleesconsumptie ieder jaar stijgt. Verschillende insectensoorten genieten een toenemende populariteit om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar veevoer en als voedselalternatief voor vlees. Ze dienen tevens als alternatief voor vismeel en wordt gezien als één van de oplossingen om  overbevissing van de oceanen tegen te gaan. Diverse diervoeder- en voedingsmiddelenproducenten hebben zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de verwerking van insecten. De toegepaste processen waren echter veelal kostbaar en arbeidsintensief of leverden geen bevredigende resultaten op.

Slijtvastere pompen voor schurende insectenschelpen

Het proces, dat gebruikt kan worden door (dier) voeding producenten, bestaat uit devitalisering, pletten, scheiden, drogen, verwerken en verpakken. In dit proces speelt de verkleining van de grootte een doorslaggevende rol: hoe nauwkeuriger de insecten worden gemalen, hoe gemakkelijker het is om ze te verdelen in een zwaardere samenstelling die vaste stoffen bevat en een lichtere samenstelling die vet bevat. Dit is cruciaal voor de daaropvolgende handeling namelijk de waardevolle eiwitextractie. Omdat de chitineschelpen van de insecten een zeer schurende werking hebben, moesten de pompen zeer slijtvast zijn en tot vijf ton per uur kunnen verwerken bij een temperatuur van 60 tot 70 °C. Ook worden er pompen ingezet om de chitineschelpen van de insecten verder te verwerken.

Efficiënt verkleinen en transporteren van insecten door excentrische wormpomp.

De experts van NETZSCH stelden een NEMO® BO/SO-trechterpomp met snijunit voor. Dit model is door NETZSCH speciaal voor de voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld en combineert transporteren en snijden in één processtap. De dode insecten passeren eerst de vulkamer met een geïntegreerde snijder. Daar worden de schurende chitineschelpen van de insecten door roterende en stationaire messen gebroken. Hierdoor valt de samenstelling van het medium uiteen in twee fasen: een zwaardere fase met de vaste stoffen van de chitineschelpen en een lichtere, vethoudende fase. Dit maakt het daaropvolgende scheidingsproces veel eenvoudiger.

Aan de perszijde is een extra geperforeerde schijf met roterende messen geïnstalleerd om het verkleiningsproces verder te optimaliseren. De schijf is zo ontworpen dat alleen deeltjes met een bepaalde diameter er doorheen kunnen. Grotere deeltjes blijven in de versnipperkamer totdat ze de juiste grootte hebben bereikt. Een tangentieel gemonteerde spoelsproeier op het pomphuis zorgt er bovendien voor dat er geen spoelvloeistof in de pompkamer achterblijft en de pomp dus geheel geleegd wordt.

De systemen voorzien van NETZSCH-pompen zijn reeds door de systeembouwer geleverd en inmiddels succesvol in bedrijf bij de eindgebruiker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details